Selecteer een pagina

Ik was 14 toen het bedrijf van mijn vader failliet is gegaan. Als je het over trauma’s en een diep gevoel van onveiligheid wilt hebben … ik heb toen al als klein meisje gezworen dat mij dit nooit weer zou overkomen. Dat ik gewoon veilig voor een baas ga werken en zeker geen enkel financieel risico zou nemen.

Die belofde heb ik heel wat jaren volgehouden. Ik ging de finance in en ik vond het ook ontzettend leuk om met fijne mensen voor interessante bedrijven te werken. Tot het op een gegeven moment begon te wringen. Ik vond het steeds lastiger om keihard te werken terwijl de echte financiele successen uitbleven. Zeker, ik kon altijd goed leven, maar het geld was einde van elke maand op en ik zat met smacht te wachten op de volgende storting. Op de achtergrond altijd een gevoel van ‘ik mag die baan niet verliezen want hoe moet het dan’. Deze vicieuze cirkel is wat ze de ‘ratrace’ noemen. Heel onprettig – maar tergelijkertijd vond ik het doodeng om de veiligheid van een vaste baan te verlaten.

Nadat ik de stap in de zelfstandigheid toch had gewaagd, had ik na enkele jaren van keihard werken (hoort zo in het begin dacht ik) de gewaarwording dat ik me eigenlijk nog steeds mega gejaagd voelde. Ik kon mijn tijd vrij indelen, dat wel. Maar ik werkte meer uren dan eerst, noemenswaardige financiële reserves waren er nog steeds niet, en in plaats daarvan had ik onzekerheid over hoeveel geld er de volgende maand binnen zou komen. Ik werd er wanhopig van, en de enige oplossing leek – net als vroeger – nog harder te werken.

Wat ik nodig had was de realisatie dat het voor het ratrace-gevoel helemaal niet uitmaakte HOE ik mijn geld verdien. En ook niet echt hoeveel. Het enige wat voor mij nodig was om ervan af te komen was dat ik minder uitgaf zodat ik elke maand overhou en vermogen opbouw. Klinkt logisch, is het ook – maar ik had de overtuiging dat ik niet genoeg verdien voor een buffer, daarom lukte het ook niet. Nu weet ik dat mijn buffer absolute prioriteit heeft. Elke maand ga ik éérst opzij leggen, slim investeren zodat het gaat groeien. En pas daarna de andere uitgaven doen. Wereld van verschil, tenminste voor mij ✨