Ga naar de inhoud

Dromen in de homeopathie

Een slaapcyclus bestaat uit vier verschillende fasen van slaap: de sluimerfase, de lichte slaap, de diepe slaap en de REM-slaap (de droomslaap). Een slaapcyclus duurt rond 90 tot 120 minuten en gemiddeld doorloopt iedereen een hele slaapcyclus zo’n drie tot vijf keer per nacht. Na de REM-fase ontwaak je soms kort (vaak onbewust) en begint de hele slaapcyclus weer opnieuw.

Dromen komen vooral voor tijdens de REM-slaap. In deze fase is er sprake van een grote hersenactiviteit, vergelijkbaar met wanneer iemand wakker is. Soms kunnen dromen ook voorkomen tijdens andere stadia van de slaap, maar deze dromen zijn vaak minder levendig en erg moeilijk terug te halen. Vaak zeggen cliënten in mijn praktijk dat dat ze ‘steeds weer door een droom wakker gemaakt worden’ of ze ‘toevallig iets dromen voor ze wakker worden’. Maar het is dus eigenlijk anders om: je wordt sowieso altijd meerdere keren per nacht onbewust eventjes wakker en aan het einde van elke slaapcyclus is de REM-fase, dus als je in die fase bent droom je. Hoe het dromen precies werkt en wat het nut van het dromen is, is op dit moment nog volstrekt niet duidelijk. Er bestaan verschillende theorieën maar tussen wetenschappers is er nog geen consensus over ontstaan.

Waar het wel iedereen over eens is: Dromen zijn onwillekeurig, dat betekent dat we er geen invloed op uit kunnen oefenen. Het zijn reflecties vanuit het onderbewustzijn zijn, herinneringen of gedachten worden op een nieuwe en vaak bizarre vorm gecombineerd en herbeleefd.

In de homeopathie kunnen terugkerende dromen helpen bij het kiezen van het juiste middel. Als je steeds weer hetzelfde droomt dan hoort dat bij jouw onderbewustzijn en is dus onderdeel van jou als geheel, daarom ga ik in een anamnesegesprek altijd naar je dromen vragen. Tijdens een homeopathische behandeling kunnen dromen dan dus ook veranderen en aangenamer of minder eng worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.